top of page
Search

ALI AFIRMACIJE SPLOH DELUJEJO

Updated: Dec 18, 2020

Ja in ne, odvisno, kako to metodo uporabljate



Afirmacije so trdilni stavki, izraženi v sedanjem času, z namenom doseganja sprememb znotraj sebe. Lahko gre za odpravljanje neželenih navad, mišljenjskih vzorcev, strahov ipd. Nazoren primer je: “Četudi so ljudje na cesti nesramni, ohranjam svoj notranji mir.”


Ogromno knjig za samopomoč je napisanih na to temo. A vseeno, četudi se zdi preprosto, da bi se s pomočjo samosugestije lahko “znebili” določenih neprijetnih lastnosti, večinoma afirmacije ne pomagajo.


Pa poglejmo zakaj.


ENERGIJA IN MOŽGANI

Ker človek ni le fizično, ampak tudi čustveno, duhovno in energijsko bitje, se je potrebno sprememb lotevati na najbolj osnovnem nivoju, tj. energijskem nivoju. Da bi pa to dosegli, moramo najprej spraviti možgane (ter ostalo telo) v pravo energijsko frekvenco. Cilj je doseči možgansko valovanje alfa (7-13 Hz, globoka sprostitev) ali theta (4-7 Hz, meditativno stanje, REM faza spanja). V tem stanju so možgani precej bolj pripravljeni sprejemati nove informacije ter spreminjati že obstoječe strukture, kot pa v stanju beta valovanja, tj. stanju močne pozornosti ali napetosti (13-30 Hz).


Če bi zgolj stali pred ogledalom in v stanju napetosti (beta valovanje) govorili izbrane afirmacije, bi za dosego cilja verjetno porabili več mesecev, morda celo ne bi nikoli prišlo do želenega učinka. V pravem stanju pa je to možno precej hitreje, včasih celo instantno.


OBČUTENJE IN VIZUALIZACIJA

Zdaj, ko imamo možgane v pravem stanju in je telo sproščeno, je čas za naslednji korak. Občutenje povedanega. Če je pravo možgansko valovanje pot do cilja, so pozitivna čustva in vizualizacija gorivo. Če želimo, da bodo afirmacije delovale, si moramo povedano znati tudi predstavljati in sam cilj tudi občutiti. S tem se na energijskem nivoju informacije usedejo v celo našo bit (ne le v možgane). Pomembno je, da ob tem čutimo pozitivna čustva in da si do najmanjše podrobnosti predstavljamo, kako smo ta cilj že dosegli. Strah, dvom, nezaupanje, obup žal tu ne morejo pomagati.


POMEN PRAVILNEGA OBLIKOVANJA STAVKOV

Dva pomembna stebra smo že zgradili, vendar brez tretjega ne moremo dobiti trdne strukture. Pravilno oblikovanje stavkov je ravno tako pomembno kot zaupanje vanje. Stavki naj bodo v trdilni obliki (nikalne oblike nekako naši možgani ne razumejo ustrezno v tem pogledu) in izraženi v sedanjosti (če bodo izraženi v prihodnosti, bo cilj vedno v prihodnosti). Spisani naj bodo konkretno, da si povedano lahko predstavljamo. Pomembno je tudi, da so afirmacije za nas realne, da bomo v njih zares lahko verjeli. V prejšnji analogiji poti in goriva so pravilni stavki vlak, ki nas pelje do cilja.


Pa poglejmo nekaj primerov primernih in neprimernih stavkov v spodnji tabeli:






DELO NA SEBI

Ob vsem skupaj ne smemo pozabiti, da pri večjih življenjskih težavah (odvisnosti, agresivnost, alkoholizem, depresija itd.) afirmacije morda ne bodo dovolj. Potrebno je tudi obiskovanje terapij, najsi bodo bioterapije, psihoterapije, anonimni alkoholiki, včasih bo potrebno določen čas tudi jemati psihiatrična zdravila. Afirmacije so lahko odlična dopolnilna pomoč ter samostojna pomoč pri bolj blagih življenjskih preizkušnjah. Vseeno pa bo potrebno poiskati tudi vzrok za nastanek težav in ga postopoma odpraviti.


Če ste z afirmacijami že delali in ni bilo učinka, mi kar pogumno napišite. V eni sami terapiji lahko v globokem stanju meditacije dosežemo ogromne premike, ki vam bodo izboljšali življenje. Obenem vam nudim tudi bioterapijo in karmično svetovanje, pri katerem poiščemo in transformiramo vzrok vašim težavam.


Eva Rajh, Bioterapija in karmično svetovanje Nikrmana


Predlagani knjigi o globjem ozadju afirmacij:

Božanska matrika (G. Braden)

Placebo ste vi (J. Dispenza)



slika: wirestock na FreePik

94 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page